skip to Main Content

dat je door een actuele gebeurtenis opeens terug moet denken aan iets uit het verleden?
Dat overkwam mij, toen ik moest denken aan al die mensen die onverwacht te maken kregen met de plotseling gestegen energietarieven. Vooral die van gas stegen de pan uit.
Met wat creativiteit kan je proberen je gasverbruik te minderen.

Dit deed me denken aan de rijstebrij waar ik als kind zo dol op was (en nu nòg….). Meestal aten we die “stijve rijst”, zoals we dat noemden, als het buiten wat kouder werd.
Mijn moeder kookte de paprijst kort, het deksel ging op de pan, kranten of handdoek er omheen, en zó ging de pan het bed in. Lekker ingestopt onder de dekens. Het gaarde vanzelf doordat de temperatuur bewaard bleef.
En dan werd het smullen, met een flinke klont roomboter en suiker. Och och, het water loopt me in de mond als ik er aan denk, het was een ware traktatie.

Vroeger wisten ze het al, want ook toen was brandstof schaars en duur. Men moest zuinig zijn en om te besparen werden er hooikisten gemaakt. Je zou het ook budget-koken of crisis-koken kunnen noemen.

Het woord zegt het al: dat was een kist, gevuld met hooi of ander isolerend en niet brandbaar materiaal. Het hield de warmte vast zodat het voedsel door kon garen. De kisten waren duur in aanschaf, dus men maakte het vaak zelf. Omdat een hooikist ruimte in beslag nam in de doorgaans kleine woningen, werden er ook andere vormen bedacht; zoals de hooimadam die geheel van stof is gemaakt. Voor degenen die handig zijn met naald en draad: sla je slag, je maakt de hooimadam van (bijv.) een oude slaapzak, wollen deken of dekbed.
In de afbeelding zie je een zelfgemaakte hooikist.

Deze manier van voeding bereiden is duurzaam en het houdt de brandstofkosten, wat koken betreft, een beetje in de hand.
Je maaltijd brandt niet aan. Daardoor kan je veilig weggaan, je maaltijd is klaar als je thuiskomt. Denk ook aan de vakantieperiode. Het vraagt qua tijd wel om een planning omdat het langer duurt voordat het gaar is, afhankelijk van het gerecht.
Vuistregel: je kookt je gerecht 1/3 van de normale kooktijd, de pan gaat daarna voor vijf keer de kooktijd in de Hooimadam. Het werkt vooral heel goed als voedsel lang moet koken, zoals stoofschotels en peulvruchten.

Op internet is veel informatie te vinden, dus gewoon even googelen op hooikist, hooimadam. Je vindt er ook patronen om zelf een hooimadam te maken en recepten voor heerlijke gerechten.
Maar eigenlijk wil ik heel graag jullie reacties weten. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen.
Natuurlijk is een salade ook altijd heel lekker, maar je wilt ook weleens iets warms zo nu en dan.

Dus:
-Heb je een favoriet recept dat je wilt delen en dat je op deze manier kunt bereiden? En kunnen mensen die problemen hebben met slikken of kauwen dit ook eten?
-Wie herkent het “rijstebrij maken?” En wie maakt het nog?
-Wil je deze manier van koken weer nieuw leven inblazen of vind je het teveel rompslomp?
-Wie heeft een alternatief voor de hooikist? Wie heeft ooit een hooimadam gemaakt?

Ik zie graag jullie reacties binnenkomen.
Dat kan via een mail naar info@alsetenevenmoeilijkis.nl
Of naar Joke Baas: j.baas@pvhh.nl

Back To Top