skip to Main Content

Vorig jaar waren mijn vrouw Marian en ik met de camper in Spanje. De camper hebben wij pas twee jaar, dus erg ervaren zijn we nog niet
Onze zoon woont in Spanje en wij zijn uitgenodigd bij de familie van zijn vriendin voor een gezamenlijke lunch. Er is speciaal gekookt met het oog op mij: fideus a la cassola, een soort spaghettini met een soort bolognesesaus, maar dan anders, met kleingesneden Iberische varkensworstjes. Het is smakelijk en voor mij goed te eten, zolang ik geen tempo maak. Wel geldt dat ik òf eet òf gezellig meeklets. Dus tijdens het eten klets ik niet. Dat leg ik aan onbekenden al vooraf uit en dan is daarvoor altijd alle begrip.

In Spanje ligt de nadruk op de lunch. In de avond wordt er minder gegeten. Ons (lichte!) avondmaal bereidt Marian vrijwel altijd in de camper, de lunch gebruiken we vaak onderweg.
Ik probeer zoveel mogelijk ‘gewoon’ te eten. Als dat niet lukt gaat de rest in de blender. We hebben twee blenders bij ons.
De ene is 1000 Watt, de andere 300 Watt. Of we die eerste kunnen gebruiken, hangt ervan af. Bij ‘walstroom’ is dat geen probleem. Hebben we geen walstroom, dan gaat de 300 Watt blender op de omvormer. Immers: de grote blender zou al meteen de stop laten doorslaan.

We hebben ook een voedseltrommeltje bij ons, voor (bijv.) een huzarensalade als tussendoortje. Maar ook om in een restaurant of tapasbar de niet opgegeten hapjes in te doen.
Als een gekozen gerecht voor mij toch problematisch is, is de blender een oplossing.
Meenemen is in Spanje echt doodgewoon, zelfs in de betere restaurants. Ze vinden weggooien zonde, net als wij.
We gebruiken een vertaal app van Google Translate. Een aantal ingrediënten hebben we op een “spiekbriefje” overgenomen.

Laat voorop staan dat wij natuurlijk vooral naar Spanje gingen om de natuur, de cultuur en het mooie weer. Als we terugkijken op die vakantie zijn we ons ervan bewust dat we best nog veel wèl kunnen. Als kamperen niet mogelijk is, lukt een vliegreis misschien nog wel? Mijn tip is dan wel een hotel te nemen dat echt aan het strand ligt en bovendien centraal in het toeristische oord. Dus niet een buitenoord opzoeken, zeker niet buiten het echte seizoen, want dan is vrijwel alles eromheen dicht.

 

Back To Top