skip to Main Content

De recepten op de site zijn ingedeeld in verschillende groepen, gebaseerd op de consistentie van de maaltijd. Denk hierbij aan normale/vaste voeding, gemalen, dik vloeibaar en dun vloeibaar. De indeling is gebaseerd op de indeling die gebruikt wordt in de receptenboekjes ‘Als eten even moeilijk is’.

In de boekjes ‘Als eten even moeilijk is’ wordt er gebruik gemaakt van nummering 1 t/m 4. De nummers in de boekjes staan voor:

  • 1: Gemalen voeding
    Gemalen voeding heeft een zachte consistentie en waar nodig wordt de voeding gepureerd.
  • 2: Gehomogeniseerd
    Gehomogeniseerde voeding is een zeer fijn gemalen voeding en net niet vloeibaar. De consistentie is te vergelijken met die van babyvoeding.
  • 3: Dik glad vloeibaar
    Dik glad vloeibare voeding heeft de consistentie van een dikke vla en mag geen vezeltje of pitjes bevatten.
  • 4: Dun glad vloeibaar
    Glad vloeibare voeding heeft een zodanige consistentie dat deze door een rietje kan zonder vezeltjes, pitjes of stukjes. De voeding is gezeefd.

Om de laatste richtlijnen rondom voeding, consistentie en slikproblemen te hanteren, hebben wij de indeling van de receptenboekjes naast die van de IDDSI gelegd. Zij hebben internationale gestandaardiseerde terminologie en definities ontwikkeld, zodat we wereldwijd dezelfde 8 consistentieniveau’s (0 t/m 7) hanteren.

Hierbij komen we tot de volgende indeling waaronder je de recepten op deze site kan vinden:

Recepten websiteIndeling volgens IDDSI
0: Vaste / normale voeding7: Normaal + 6: Zacht en klein gesneden
1: Gemalen voeding5: Fijngemalen en smeuïg
2: Gehomogeniseerd4: Glad gemalen + Zeer dik vloeibaar
3: Dik glad vloeibaar3: Dik vloeibaar + 2: Matig vloeibaar
4: Dun glad vloeibaar1: Licht vloeibaar + 0: dun vloeibaar
Back To Top