Ga naar hoofdinhoud

De recepten op de site zijn ingedeeld in verschillende groepen, gebaseerd op de consistentie van de maaltijd. Denk hierbij aan normale/vaste voeding, gemalen, dik vloeibaar en dun vloeibaar.
De indeling is gebaseerd op de IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative). Dit is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen. Het doel is om wereldwijd dezelfde terminologie voor consistentie-aanpassingen te gebruiken. Binnen steeds meer zorginstellingen is dit raamwerk inmiddels geïmplementeerd.

Zij hebben internationale gestandaardiseerde terminologie en definities ontwikkeld, zodat we wereldwijd dezelfde 8 consistentieniveau’s (0 t/m 7) hanteren:

IDDSIUitleg van de niveau’s naar consistentie

 

Niveau 0-3Dranken
Waarbij 0 normale, dunne dranken zijn en niveau 3 dikkere dranken zijn zoals pap, smoothies, etc.
Niveau 4Gedeeltelijk dranken/eten
Eten wordt zodanig gemalen met vloeistof totdat het een zeer dik vloeibare consistentie is geworden zonder stukjes. Dranken kunnen tegelijkertijd ook tot deze dikte horen, de wat dikkere vla, dikke fruitsmoothies. Deze consistentie kan je makkelijk testen door de vloeistof op een vork te scheppen. De vloeistof hoort op de vork te blijven liggen, zonder dat het door de tanden van de vork heen druppelt.
Niveau 5Fijn gemalen eten
Hierbij wordt het eten zodanig gemalen, dat er minimale stukjes in het eten zitten.
Niveau 6Zacht en smeuïg eten
Denk hierbij aan pannenkoeken, zachte groenten, zacht vlees, etc.
Niveau 7Normale voeding
Hierbij hoeft het eten niet speciaal bereidt te worden en zitten er ook harde stukjes in.

 

Een logopedist geeft adviezen over welke consistentie geschikt is voor iemand met slikproblemen, afhankelijk van de aard en ernst van het slikprobleem. Vraag daarom altijd advies en overleg met de behandelend logopedist om een dieet op maat te maken en verslikken te voorkomen.

Wat daarnaast belangrijk is om in de gaten te houden, is de temperatuur van het eten en drinken en hoe lang het staat voordat het geconsumeerd wordt. Dit kan namelijk invloed hebben op de uiteindelijke consistentie. Controleer daarom eerst goed of het eten en drinken de gewenste consistentie heeft, voordat je deze serveert of nuttigt.

Back To Top