Skip to content

Als we aan een groep mensen de vraag stellen waarom zij eten belangrijk vinden, krijgen we verschillende antwoorden.
We hebben allemaal voeding nodig. Voeding is als brandstof voor een motor, het levert ons de energie die we nodig hebben om onze conditie en het gewicht op peil te houden.
We eten ook om onze honger te stillen of omdat we er zin in krijgen omdat het voedsel er zo heerlijk uitziet.
Eten heeft ook een sociale functie. Als we met elkaar aan tafel een maaltijd gebruiken genieten we niet alleen van het eten, het geeft ook gezelligheid en gelegenheid tot het maken van contact.

Natuurlijk is gezonde voeding heel belangrijk. In een volwaardige maaltijd moeten alle noodzakelijke voedingsstoffen aanwezig zijn.
Zo is het van belang om matig te zijn met de hoeveelheid vet, suikers en zout in onze voeding, maar ook dat we voldoende vocht en vezels binnenkrijgen. Dat houdt in dat we gevarieerd moeten eten. In de Schijf van Vijf vinden we richtlijnen voor een gezonde voeding.

Koken met drinkvoeding

Het koken met drinkvoeding kan een alternatief zijn als je graag zoveel mogelijk wilt blijven eten zoals je altijd gewend was, maar het niet goed lukt om je gewicht op peil te houden.
Door drinkvoeding te gebruiken kunnen we extra voedingsstoffen en calorieën toevoegen.

Drinkvoeding is verkrijgbaar in diverse smaakjes en van verschillende fabrikanten, maar de neutrale smaak is het meest geschikt voor een warme maaltijd of soep.
De overige smaken lenen zich goed voor het maken van desserts, milkshakes en smoothies.
Op deze website vindt u een aantal recepten:
https://alsetenevenmoeilijkis.nl/recept/recepten/#463+p:7+cuisine:drinkvoeding

LET OP:
Drinkvoeding mag NIET koken, dus voeg dit als laatste toe
-Drinkvoeding wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed met een machtiging van diëtist of behandelend arts. Kijk naar de voorwaarden van de verzekeraar!

Iedere fabrikant heeft z’n eigen recepten. Als je via internet zoekt vind je deze op rij, er is ruime keuze.
Zoekfunctie: Recepten met drinkvoeding

Soep

Wat kan een soepje toch heerlijk zijn! Als een gewone maaltijd geen optie meer is, kan soep een oplossing zijn. Soms hebben we behoefte aan iets hartigs.
Maar kant-en-klare soep bevat echt teveel zout en we weten allemaal dat dit niet goed is voor onze nieren en de bloeddruk. Beter is het om zelf soep te maken. Dat kan heel goed met restjes groenten die u nog in de koelkast heeft liggen.
De basis voor een heerlijke soep is bouillon. Dat kan natuurlijk met bouillonblokjes, maar die bevatten veel zout.
Zie ook:
https://alsetenevenmoeilijkis.nl/zelf-bouillon-maken/

In plaats van zout kan er meer met kruiden worden gewerkt, zoals selderij, peterselie, bieslook of lavas (maggiplant). Alle beetjes helpen tenslotte!
Op de website van de nierstichting staan een aantal smakelijke zoutbewuste soeprecepten.

Voor algemene informatie zie de websites
https://www.voedingenkankerinfo.nl/
www.voedingscentrum.nl 
https://www.nierstichting.nl/

De meeste voedingsstoffen zijn ons wel bekend, maar we willen deze toch nog eens op een rij zetten:

Eiwitten

Eiwitten worden in het lichaam gebruikt als belangrijke bouwstof. Bij de vorming van nieuwe cellen worden veel eiwitten gebruikt.

Koolhydraten

Tot de koolhydraten behoren o.a. glucose, suiker en zetmeel. Koolhydraten zijn vooral bedoeld als brandstof.

Vetten

Vet dient als brandstof, maar kan ook worden gebruikt als reservestof.
Voedsel hoeft niet veel vet te bevatten. Als we meer vet binnenkrijgen dan nodig, wordt het als reservestof opgeslagen; daardoor worden we dikker en ontstaat op den duur overgewicht.
Overigens zijn verzadigde vetten slecht voor hart en bloedvaten, dus het eten daarvan moeten we proberen te beperken.

Mineralen

We hebben allerlei mineralen nodig. Zo hebben we voor de opbouw van onze beenderen kalk nodig. IJzerzouten zijn nodig voor opbouw van rode bloedcellen.

Vitamines

Vitamines hebben we ook nodig, als bouwstof en als beschermende stof. In gezonde voeding zitten voldoende vitamines.

Voedingsvezels

Voedingsvezels bestaan uit onverteerbare stoffen in plantaardig voedsel. Deze zijn belangrijk voor een goede stofwisseling en om te voorkomen dat de darmen verstopt gaan zitten.

Water

Het lichaam bestaat bijvoorbeeld voor 60% uit water. De meeste stoffen in het lichaam kunnen alleen goed worden vervoerd als deze zijn opgelost in water. We kunnen niet lang zonder, maximaal twee á drie dagen. Het is van belang dat we tenminste 1 ½ liter water per dag binnenkrijgen.

Balans

Als de opname van energie en het verbruiken ervan in evenwicht zijn, blijft ons gewicht gelijk. Iemand die zwaar werk doet heeft meer energie nodig dan iemand met zittend werk.
Bij grote lichamelijke inspanning (bijv. sporten) is de energiebehoefte groter dan in rust.
Na een operatie is het lichaam hard aan het werk om te zorgen voor herstel; ook dan hebben wij meer energie, en dus voeding, nodig.
Het omgekeerde is ook het geval. Als we niet in staat zijn om voldoende voeding tot ons te nemen zullen we gaan afvallen en neemt onze conditie af.

IDDSI

Wat is de IDDSI?

Wereldwijd hebben 590 miljoen mensen moeite met kauwen en/of slikken (dysfagie). Tekenen van dysfagie zijn onder andere verslikken, longontsteking, verminderde eetlust en hoesten. Om op een veilige wijze voldoende eten en drinken binnen te krijgen, kan het nodig zijn om een aangepast dieet te volgen. De logopedist geeft advies over welke aanpassingen gemaakt kunnen worden aan dranken en voeding om veilig te kunnen blijven eten en drinken. Tot voor kort waren er verschillende namen voor verschillende diktes (consistenties) van voeding en dranken. Hierdoor ontstond verwarring; want zijn alle ‘siroopdiktes’ overal op de wereld even dik? En ‘karnemelkdikte’ of ‘honingdikte’ of ‘nectardikte’… Maar hoe dik is dat eigenlijk?
​Aan deze verwarring wil de “IDDSI” een eind maken. IDDSI staat voor “International Dysphagia Diet Standardisation Initiative” en is opgericht in 2013 (www.iddsi.org). Het betreft een internationale samenwerking van professionals uit de gebieden voeding & diëtetiek, logopedie, ergotherapie, verpleging, patiëntveiligheid, voedingswetenschappers en technologie. Het doel van de IDDSI is de patiëntveiligheid rondom het slikken vergroten. Om dit doel te behalen is het nodig dat iedereen over de hele wereld dezelfde taal spreekt over consistenties. Hiervoor heeft de IDDSI een raamwerk ontwikkeld dat uit acht levels in verschillende kleuren, cijfers en termen bestaat:​​

Back To Top