Skip to content

Groentebouillon – basis

Recept Afdrukken
Groentebouillon - basis
Porties
liter
Ingrediënten
Porties
liter
Ingrediënten
Instructies
  1. Verhit de olie in een grote (soep)pan en fruit alle groenten zachtjes, ca. 10 minuten.
  2. Voeg kruiden, peperkorrels, paddenstoelen en water toe. Breng aan de kook, temper het vuur en laat zachtjes sudderen, circa 40 minuten. (Door daarna te laten inkoken (zonder deksel), wordt de smaak intenser.)
  3. Laat de bouillon afkoelen en schenk dan door een zeef. Bouillon die niet direct nodig is, in porties invriezen. Voor gebruik op smaak brengen met wat zout.
Notities

Extra: als basis voor soepen en sauzen of zomaar tussendoor.

Van klein tot groot: bijna iedereen houdt van soep. In de zomer (tomatensoep), als je grieperig bent (kippensoep) of een stevige soep nu het kouder wordt. Soep is alles ineen: gezond, voedzaam en lekker. We hebben het dan wel over zelfgemaakte soep en niet over die in pakjes, blikken en zakken; veel te zoet en te zout!

Soep is een makkelijke manier om groente te eten. Hoeveel groente je binnenkrijgt, is afhankelijk van wat je zelf in de soep hebt gedaan. Een eenvoudig rekensommetje: 600 g groente op 1 l water = 150 g groente per kop/bord. Bovendien de nodige vezels, vitaminen en mineralen. Tijdens het koken gaan wel vitaminen verloren, maar koken zorgt er ook voor dat andere stoffen vrijkomen, zoals bètacaroteen. Ook helpt een kop soep of bouillon (ca. 250 ml) bij het op peil houden van de vochthuishouding. Een ander voordeel van zelf maken is, dat u zelf de hoeveelheid zout bepaalt. De gewenste hoeveelheid zout voor mannen en vrouwen is 6 g per dag; één bouillonblokje bevat 5.4 gr.

Kortom, genoeg redenen om zelf aan de slag te gaan!

Totale voedingswaarde: 376 kcal en 12,5 g eiwit.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top