Oorspronkelijk komt de pastinaak uit het Middellandse Zeegebied waar de oude Grieken en Romeinen de groente consumeerden. Pastinaak wordt ook wel eens ´vergeten groente´ genoemd. Niettemin duikt deze lange, ivoorkleurige wortel steeds vaker op in gerechten. Dat is niet voor niets, want de pastinaak zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. De smaak is bovendien intens, aromatisch en enigszins zoet. De textuur van de pastinaak lijkt op een romige aardappel, ideaal dus voor het gebruik in een soep of puree.
![Pag. 20 Lekker eten – pastinaaksoep met amandelen[56]](https://alsetenevenmoeilijkis.nl/wp-content/uploads/2023/07/Pag.-20-Lekker-eten-pastinaaksoep-met-amandelen56-600x477.jpg)
Porties | personen |
- 250 gr pastinaak
- 1/2 ui
- stukje gemberwortel grootte van 1/2 duim
- 1 el olie
- 1/4 tl gemalen komijn
- 200 ml groentebouillon met minder zout
- 4 blaadjes salie
- 1 el geschaafde amandelen
- 100 ml melk
- peper
Ingrediënten
| ![]() |
- Verwarm een scheutje plantaardige olie in een soeppan.
- Schil de ui en snijd fijn. Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd deze in dunne plakken. Schil en rasp de gember.
- Fruit de ui glazig in de hete olie, voeg daarna de gember en komijn toe en bak even mee. Voeg de pastinaak en de hete bouillon toe en laat 20 minuutjes zachtjes koken.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde substantie en voeg dan de melk, peper en eventueel nog wat zout toe.
- Snijd de blaadjes salie in heel dunne reepjes en rooster de amandelsnippers kort in een hete, droge koekenpan (pas op voor verbranden).
- Serveer de soep met de amandelsnippers en salie als garnering.
Alternatieve bereiding:
Je kunt het recept naar uw wensen aanpassen. Mocht de soep een beetje te dik zijn, voeg dan nog wat extra melk of bouillon toe. De combinatie van pastinaak, salie en amandelen is echt heerlijk!!
Laat de salie en amandelsnippers als garnering achterwege en pureer deze mee in de soep.
TIP: Salie is ook lekker in een puree van pastinaak en knolselderij!
Dit bericht heeft 0 reacties