Voor moeilijke eters is soep altijd een uitkomst. Op een warme dag kan een koele soep lekker zijn; dit Spaanse recept van een Salmorejo is een variant op de bekende gazpacho, maar dan zachter en romiger. Het recept is supersimpel en snel gemaakt, want er hoeft niets gekookt te worden. Wel een paar uur in de koelkast laten koelen.
![Salmorejo soep[42]](https://alsetenevenmoeilijkis.nl/wp-content/uploads/2023/07/Salmorejo-soep42-600x450.jpg)
Porties | personen |
Ingrediënten
- 1 kg mooie rijpe tomaten
- 4 sneetjes brood, liefst wit of licht volkoren
- 3 teentjes knoflook
- 3 el rode wijnazijn
- 1 tl paprikapoeder
- 75 ml olijfolie extra vierge
- 2 eieren, hardgekookt (in ongeveer 8 minuten)
- 4 plakjes Serranoham
- snufje peper en zout
Ingrediënten
| ![]() |
Instructies
- Zet de blender klaar. Snijd de sneetjes brood in blokjes en besprenkel met een klein beetje water zodat ze iets week worden.
- Snijd de tomaten in parten en doe in de blender. Voeg de knoflook, rode wijnazijn, brood, paprikapoeder, olijfolie, peper en zout toe en mix het geheel goed door elkaar.
- Serveer in een glas of kom, bestrooi met hardgekookt ei en fijngesneden Serranoham.
- Tip: Serranoham wordt veel lekkerder en knapperiger door een kwartiertje in de oven te laten drogen op een velletje bakpapier (180 graden). Tip: Voeg een snufje chilipoeder toe als u de smaak wat flauw vindt en iets pittigs kunt verdragen. Tip: Voor een vegetarische variant kunt u de Serranoham vervangen door wat croutons.
Notities
Alternatieve bereiding:
Mocht de soep te dik zijn, leng dan naar wens aan met water en zonodig zeven om de vezels eruit te halen.
De ei en Serranoham weglaten als dit problemen geeft bij het slikken.
Voedingswaarden per portie: 370 kcal en 13 g eiwit.
Dit bericht heeft 0 reacties