skip to Main Content

Soms is er een ware zoektocht nodig om de juiste sondevoeding te krijgen die bij je past, die je goed kunt verdragen.
Stel je nu eens voor dat  je regelmatig medicijnen nodig hebt.
Maar wat doe je dan als je een voedingssonde hebt via de neus of PEG-sonde? Zo’n tablet of capsule past immers niet door de sonde?
Meestal heeft medicatie verschillende toedieningsvormen. Zo zijn medicijnen soms ook beschikbaar in vloeibare vorm.

Vloeibare medicatie kan eenvoudig via de sonde worden gegeven. Ook kunnen “gewone” tabletten, dus niet de Retardvorm, worden fijngemalen. Maak de tabletten dan wel goed fijn in een vijzel en los ze op in lauw-warm water. Medicatie mag niet gelijktijdig met de voeding worden gegeven, de sonde moet eerst schoon zijn door met wat water door te spoelen. Ook na toediening moet de sonde goed worden doorgespoeld. Als gebruiker van sondevoeding weet je dit natuurlijk allemaal wel.

Regelmatig schrijft een behandelend arts medicatie voor met een langdurige werking. Dit is de zgn. medicatie met gereguleerde afgifte, ook wel Retard-tabletten genoemd.
Retard-tabletten hebben een coating; na het innemen komt het werkzame bestanddeel langzaam vrij uit de tablet, waardoor het een lange en goed gedoseerde werking heeft. Retard-tabletten mag je niet doorbijten of fijnmaken want dan gaat hun werking verloren of je krijgt een veel te hoge dosis in één keer binnen.

Wat doe je als je een voedingssonde hebt?
Als je behandelend arts medicatie voorschrijft, vertel dan nog even dat je een voedingssonde hebt en dat niet alle medicatie via de sonde gegeven kan worden.
Bij gebruik van een sonde via de neus is dat duidelijk, maar een PEG sonde is meestal niet zichtbaar.
Door de coating van Retard-medicatie kan de sonde verstopt raken. Na het malen en oplossen wordt het een kleverige substantie die in de slang kan gaan vastzitten. Een verstopping is niet zomaar 1-2-3 te verhelpen, soms moet er zelfs een nieuwe sonde worden ingebracht.

Pop-up
Het gebruik van een voedingssonde moet met name ook bekend zijn bij de apotheek. Goed om dit als patiënt te blijven benadrukken, want het wordt niet altijd goed onderling gecommuniceerd. Je kunt bij de apotheek vragen of er een pop-up op het computerscherm kan verschijnen met de mededeling dat medicatie via de sonde gegeven moet worden. Blijf er dus alert op als je medicatie voorgeschreven krijgt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

We horen graag jullie ervaringen, daar leren we van en zo kunnen we elkaar helpen.
Als je wilt reageren, stuur dan een mail naar
info@alsetenevenmoeilijkis.nl

Hobbels nemen
Onderstaande ervaringen laten zien dat je soms wel degelijk een hobbel moet nemen voordat je gaat starten met sondevoeding. Maar ook dat er soms geen andere keuze is.
Voor wat betreft de medicatie is het goed om dit door te spreken met de behandelend arts. Want, zoals je kunt lezen, zijn er vaak wel alternatieven te vinden.

Mevrouw Joke Bakker uit Deventer vertelt:
“In 2000 werd ik behandeld en later geopereerd voor amandelkanker. Sindsdien verliep het eten moeizaam. Vanaf 2015 had ik herhaaldelijk een aspiratie longontsteking doordat er voedsel in de luchtwegen kwam.

Oplossing was het plaatsen van een sonde. Dat zag ik zo nog niet zitten maar in 2018 bleek dat (ondervoeding) niet meer te voorkomen en werd onder verdoving in juli een PEG sonde geplaatst. Daarna heb ik nog tijden en-en ( sondevoeding en nog wat gewoon eten) gebruikt. Maar dat hield vorig jaar wel op: te vaak longontsteking en het slikken (en praten) ging ook steeds slechter. Dus nu is het voornamelijk sondevoeding en bijna geen drinken meer.

Ik was al onder behandeling bij de reumatoloog voor o.a. osteoporose (botontkalking).
De geriatrisch verpleegkundige schreef medicatie voor. Maar helaas, het probleem was dat dit niet via de sonde gegeven kon worden. Ik krijg nu jaarlijks een infuus om de botontkalking tegen te gaan.

Uiteindelijk kwam ik bij een internist terecht. Deze heeft alles uitgezocht en uitgerekend wat in mijn geval mogelijk was. Ik gebruikte voordien euthyrox, apaxiban en vitamine d tabletjes. Voor euthyrox heb ik nu levothyroxinedrank (5mcg/ml) waar ik dagelijks tussen de nachtsonde en het eerste flesje 25 ml in de sonde spuit. Apaxiban, zo vond mijn huisarts, was uitstekend oplosbaar; ik spuit het ’s middags en ’s avonds na een flesje voeding in. De vitamine D krijg ik nu in een capsule die ik in de voeding van een flesje 1x per maand vermeng, naast een jaarlijks infuus om verdere botontkalking tegen te gaan”.

Alles is nu heel goed geregeld en een grote zorg minder!

 

Back To Top