skip to Main Content

De meeste mensen kijken met plezier uit naar hun vakantie om zorgeloos te kunnen genieten van een nieuwe omgeving, andere cultuur en wellicht ook andere eetgewoontes.

Voor mensen die eetproblemen hebben als gevolg van een ingreep in het hoofd-halsgebied liggen die dingen vaak een beetje anders. Zij maken zich zorgen of ze voldoende kunnen eten en aan anderen (in het buitenland ) duidelijk kunnen maken wat wel of niet mogelijk is. Stress hierover ligt snel op de loer.

Tip 1: Kies de soort vakantie die bij je past. Wildkamperen in de rimboe ligt niet voor de hand.

  • Een verblijf in een hotel kan wel prettig zijn, maar informeer dan van te voren of de keuken is ingesteld op je wensen en of het personeel bereid is om mee te werken.
  • Een huisje of appartement huren is een prima mogelijkheid, omdat je dan zelf alles mee kunt nemen om zelf iets klaar te maken.
  • Met de caravan of camper op stap is ook een goed idee, ook daar maak je zelf een eenvoudig ontbijtje of lunch.

Tip 2: Neem de attributen mee die je thuis ook gebruikt, zoals:

  • ALTIJD een staafmixer en een hoge kom
  • een diepe hapjespan
  • reserve(drink)voeding voor onvoorziene omstandigheden
  • een paar pakken gevulde ( Unox ) soep
  • wat reserve levensmiddelen, zodat je altijd iets hebt in geval van nood.

Helemaal zorgeloos met vakantie gaan lukt misschien niet, maar met bovenstaande tips kan uw vakantie toch plezierig worden.

“Voor ons heb ik nu dé oplossing. Omdat ik NIET meer mag vliegen, moeten we sowieso met de auto op pad. Dit jaar gaan we drie weken. Een week naar Kroatië en een week naar Oostenrijk. De andere week zijn tourdagen. Onze overnachtingen vinden plaats in de vorm van luxe appartementen. Er is daar animatie en ter plekke de mogelijkheid om te ontbijten, lunchen en te dineren. Mocht het allemaal tegenvallen, dan koken we gewoon zelf, dat gaat nog het beste.”

Vakantie in het buitenland

“In het voorjaar was ik met mijn oudste kinderen enkele dagen in Toscane. Ik gebruik alleen sondevoeding en glad vloeibare producten.
We hadden al veel bagage door de sondevoeding en daarom had ik de staafmixer maar thuis gelaten omdat ons verblijf niet zo lang duurde.

We logeerden in een agriturismo, een vakantiehuis waar we zelf konden koken, met een supermarkt niet al te ver weg.
We kookten niet elke dag zelf, maar gingen ook uit eten. Ik had de hoop dat ik in een restaurant wel een glad soepje kon bestellen. Ondanks dat we d.m.v. Google Translate konden uitleggen wat de bedoeling was, kreeg ik tot tweemaal toe een soep vol vulling. De bouillon smaakte goed en de vulling aten de kinderen dan maar op.

Na deze eerste ervaring nam ik eerst maar een portie sondevoeding voordat we uit eten gingen en in het restaurant nam ik alleen koffie.
En toch…de pastasauzen waren wel erg lekker hoor! Met een theelepeltje nam ik af en toe een klein beetje van de saus, heerlijk! Zo had ik toch even een lekker smaakje geproefd.
Aanvankelijk voelden de kinderen zich bezwaard omdat ik niet kon mee-eten, maar ik kon hen overtuigen dat we dat gewoon moesten gaan doen.

Voor mij betekende dat keuzes maken, het sociale contact vind ik belangrijk. Ik kon dan wel niet mee-eten, maar wel volop deelnemen aan de gesprekken. En het was een succes hoor, het was gezellig en de smaak van de sausjes maakte het helemaal goed. Natuurlijk vraagt het wat aanpassing, maar het was toch een heel fijne vakantie!

Back To Top