Door de behandelingen in je mond kan eten en drinken zeer pijnlijk zijn. Probeer thuis uit wat u kunt hebben. Ga eventueel in overleg met de arts over pijnstilling.
Pijnlijke mond of keel
‘Je wilt alles doen om weer beter te worden, dus ook gezond eten. Ik nam daarom elke ochtend een glas verse sinaasappelsap. Al na een week bestraling sloegen de vlammen me uit. Ik wist niet dat sinaasappelsap zo scherp kon zijn’.
Door bestraling wordt het slijmvlies geïrriteerd op de plekken waar je bestraald wordt. Ook wonden na een operatie kunnen je mond gevoelig maken. Wanneer eten en drinken erg pijnlijk is kan de arts pijnstillende medicijnen voorschrijven.
Pijn kan toenemen door:
- Scherpe en zure voedingsmiddelen zoals pittige specerijen (bijvoorbeeld peper, sambal, knoflook, mosterd), zuurkool, koolzuurhoudende dranken, sterk alcoholische dranken, sportdranken, frisdranken, vruchtensappen en fruit.
- zoute producten zoals gerookte vleeswaren (bijvoorbeeld rookvlees), zoutjes, chips, gezouten pinda’s en zoute drop.
Tips
- Niet zure dranken zijn: melkdranken of yoghurtdrank, koffie verkeerd, thee, limonade, water en bouillon.
- Te koud of te warm kan klachten geven.
- Harde voedingsmiddelen zoals noten, hard gebakken gerechten en harde korsten
- Smoothies met fruit en/of groente worden vaak goed verdragen en kunnen verzacht worden met toevoeging van melkproducten of roomijs. Ook wordt er vaak banaan gebruikt.
- Ijskoude dranken geven soms verlichting omdat ze verdovend werken, bijv. ijswater, ijsschaafsel, ijsthee, room- en waterijs.
- Groene kruiden (dille, peterselie, kervel, tijm en waterkers) geven meestal geen klachten.
- Krokante voedingsmiddelen en harde korsten worden zachter door ze in melk, bouillon of soep te dopen.
- Misschien moet je (tijdelijk) overgaan op gemalen of vloeibare voeding.

Veelgestelde
vragen
Hoe komt het dat je keel of mond pijnlijk wordt?
Door bestraling wordt het slijmvlies geïrriteerd op de plekken waar je bestraald wordt. Ook wonden na een operatie kunnen je mond gevoelig maken.
Wat kan ik beter vermijden?
Pijn kan toenemen door:
- Scherpe en zure voedingsmiddelen zoals pittige specerijen (bijvoorbeeld peper, sambal, knoflook, mosterd), zuurkool, koolzuurhoudende dranken, sterk alcoholische dranken, sportdranken, frisdranken, vruchtensappen en fruit.
- zoute producten zoals gerookte vleeswaren (bijvoorbeeld rookvlees), zoutjes, chips, gezouten pinda’s en zoute drop.
Wat kan ik wel eten/drinken?
- Niet zure dranken zoals: melkdranken of yoghurtdrank, koffie verkeerd, thee, limonade, water en bouillon.
- Smoothies met fruit en/of groente worden vaak goed verdragen en kunnen verzacht worden met toevoeging van melkproducten of roomijs. Ook wordt er vaak banaan gebruik.
- Ijskoude dranken geven soms verlichting omdat ze verdovend werken, bijv. ijswater, ijsschaafsel, ijsthee, room- en waterijs.
- Groene kruiden (dille, peterselie, kervel, tijm en waterkers) geven meestal geen klachten.
- Krokante voedingsmiddelen en harde korsten worden zachter door ze in melk, bouillon of soep te dopen.
- Misschien moet je (tijdelijk) overgaan op gemalen of vloeibare voeding.
