Skip to content

Als je niet kunt eten of drinken heeft dat sociaal en emotionele gevolgen.

De sociaal-emotionele gevolgen van het niet goed kunnen eten of drinken kunnen impact hebben in ons persoonlijke leven. Dit is niet alleen het geval voor ons, maar zeker ook voor onze naasten.
Je bent wel voorgelicht over de aard van de ingreep, maar toch ben je niet goed voorbereid op de invloed die het in de praktijk heeft voor het dagelijks leven.
Maar hoe kan je je dan voorbereiden? En kan je dit wel accepteren? Een algemeen antwoord is daar niet voor te vinden, ieder doet dit op een eigen manier op basis van eigen ervaringen. Maar tips van andere ervaringsdeskundigen kunnen hierbij zeker helpen.

Eten, en vooral het samen eten kan gezellig zijn, een feestje. Als eten moeilijk is kan het een last worden, een hele klus. Je smaak is minder of misschien helemaal weg, dus echt genieten van een maaltijd is er niet meer bij.

Bron: www.voedingenkankerinfo.nl

Onderstaande emoties zullen voor velen herkenbaar zijn:

  • Je maakt je zorgen over je gewicht; hoe lastig kan het zijn om dit op peil te houden en niet nog meer gewicht te verliezen. Je vraagt je dan ook af of je wel voldoende voeding binnenkrijgt.
  • Je bent op een verjaardag en gedurende het feest zie je steeds meer lekkere hapjes voorbij komen die je niet kunt eten. Dat kan leiden tot spanning, boosheid, gevoelens van onmacht en verdriet. Je vraagt je eigenlijk af of je nog wel naar verjaardagen wilt gaan.
  • Je wilt je naasten niet belasten, maar merkt wel hun onvermogen en zorgen.
  • Je gaat opzien tegen eten in een restaurant en blijft maar liever thuis.

Betekent dit dan dat je nergens meer naar toe wilt gaan?
Dat je je af wilt zonderen en daardoor in een sociaal isolement zou kunnen komen?
Dat hoeft niet, alhoewel het wel wat vraagt van je creativiteit en de wil om je sociale leven zoveel mogelijk op te pakken.
Dat wil niet zeggen dat dit eenvoudig is, ZEKER NIET, het kan zwaar zijn! Het delen met andere ervaringsdeskundigen kan echt een positieve bijdrage leveren, dus doe er uw voordeel mee!
Heb je er moeite mee om je ervaringen te delen? Lees dan ook onderstaande tips via:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/praten-over-moeilijk-eten/

Soms wordt eten een strijd om de calorieën

Dan is het plezier dat je had in eten weg en ben je voortdurend bezig…

Lees meer
Back To Top