skip to Main Content

Een ouderwetse, zelfgemaakte bouillon is ontzettend lekker en gezellig om te maken.
En nee, we bedoelen hier geen snelle bouillon van een blokje (deze bestaan voor een groot deel uit zout), maar van vlees, gevogelte of vis, groenten en kruiden naar keuze.
Bouillon is niet alleen een opkikkertje voor de slaperige momenten en eetlustopwekkend, maar het is vooral een goede basis voor soep, sauzen en bovendien als extra smaakmaker voor het koken van diverse groenten.
Bovendien (als je dit kunt ruiken) ontstaat er zo’n heerlijke geur in de keuken; het heeft een sfeer van nostalgie en doet me denken aan mijn oma die de bouillon liet trekken op een petroleumstelletje.

Het trekken van een goede bouillon vraagt tijd en wat geduld, met name als er vlees in wordt verwerkt. Het kan uren in beslag nemen, maar gelukkig doet de warmtebron het meeste werk. Vanwege het tijdsbestek is het handig om een grotere hoeveelheid te maken en na afloop een deel te bewaren voor een later tijdstip. Bouillon kan goed worden ingevroren, in porties naar keuze.

Spelregels voor een goede basisbouillon

  • Zet een bouillon altijd op met koud water, hierdoor kan de smaak van de ingrediënten beter worden afgegeven
  • Als je alleen de bouillon wilt gebruiken is het grof snijden van de groenten voldoende. Voor het maken van soep de groenten wat fijner snijden
  • Eerst alle groenten goed wassen, zand in de bouillon is echt niet lekker!

Voor een heldere bouillon:

  • De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel
  • Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan. Verwijder deze laag regelmatig zodat de bouillon helder blijft
  • Laat vlees met beenderen eerst blancheren door op hoge temperatuur kort te koken en dan het water af te gieten. Spoel het vlees af en zet opnieuw op in koud water

En verder:

  • Sluit de pan niet helemaal af (deksel op een kier)
  • Voeg geen zout toe, doe dat eventueel na afloop als de soep nog warm is. De zoute smaak van bouillon wordt minder als deze is afgekoeld, dan proef je de smaak niet goed. Te zoute bouillon is niet goed voor de gezondheid, maar ook niet lekker. Als alles klaar is kan altijd nog zout of peper worden toegevoegd.

Welke ingrediënten?
Alles is eigenlijk mogelijk, het gebruik van je favoriete groenten en kruiden, vlees, gevogelte, wild of vis kan voor aangename verrassingen zorgen.
Vlees, wild en gevogelte:
Maak naar keuze de bouillon met een schenkel, mergpijpje, poulet, soepkip of vis
Groenten:
Ui, wortel en knol,- of bleekselderij worden veel gebruikt in een basisbouillon, maar ook prei, tomaten, champignons en knoflook kunnen naar smaak worden toegevoegd. Ook kan heel goed gebruik worden gemaakt van restjes. Zo hoef je niets weg te gooien!
Kruiden:
Het scala aan kruiden is erg groot, dus keuze genoeg.
Veel gebruikt worden bladselderij, peterselie, bieslook, lavas (maggiplant), kervel, tijm, maar ook oregano of basilicum kunnen worden toegevoegd (deze laatste twee met name in soepen met een Italiaans tintje). Peterselie en kervel niet meekoken, maar als laatste toevoegen. Voor het ontdekken van de perfecte soep of bouillon is het toch een kwestie van uitproberen op basis van persoonlijke smaak. Je ontdekt vanzelf welke combinatie van groenten en kruiden je zelf het meest lekker vindt.

De soep is klaar en dan?
Voor een bouillon kan de soep door een zeef of doek worden overgegoten in een wat kleinere pan.
Voor soep:
Haal vleessoorten uit de pan, verwijder de beenderen en pluk het vlees in kleine stukjes voor de vulling. Naar behoefte kan de soep worden fijngemaakt met een staafmixer.
De smaak van de soep kan minder scherp en wat milder worden gemaakt door het toevoegen van wat kookroom.

Back To Top